Wat is ‘Veteraan in de Klas’?

Een klas vol leerlingen die een lesuur lang ademloos luisteren, enthousiast met elkaar in gesprek gaan en een waardevolle ervaring rijker het lokaal verlaten. Dat is een beeld dat veel deelnemende scholen aan het project ‘Veteraan in de Klas’ herkennen.

Tijdens ‘Veteraan in de klas’ maken leerlingen gedurende een les lang kennis met iemand die als militair heeft gediend tijdens uiteenlopende oorlogen en vredesmissies; bijvoorbeeld in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw Guinea, Libanon of Afghanistan. De veteraan die voor de klas staat is hier speciaal voor opgeleid en is uitstekend in staat het persoonlijke verhaal te delen met jongeren. Dit uiteraard altijd met respect voor de normen en waarden waar de school voor staat. Tijdens een gastles gaat een veteraan met de leerlingen in gesprek over uiteenlopende vragen. Hoe is met om als militair uitgezonden lang van huis te zijn in een risicovol gebied? Wat doet een oorlogssituatie met een mens? Is de persoonlijke ervaring anders dan wat er op het journaal komt? Wat heb je zelf over voor de vrede? Hoe is het om lang je familie niet te kunnen zien? Wat is rechtvaardig?

“De leerlingen hebben geleerd dat het echt geen computerspel is.”

   Docent groep 8

Een gastles van Veteraan in de Klas sluit naadloos aan bij uiteenlopende vakken en opleidingen (bijvoorbeeld burgerschapsvorming, geschiedenis, filosofie, PABO, verpleegkunde of culturele maatschappelijke vorming). Een les sluit ook mooi aan bij uiteenlopende thema’s, zoals oorlog en vrede, huisvesting, hygiëne, pesten, 4/5 mei en levensbeschouwing.

Bron: Veteraneninstituut.

Quote-jongetje1
‘Veteraan in de Klas’ in Veenendaal

Vanuit Veteranen Contact Veenendaal zijn er verschillende oud-gedienden die ook in de gemeente Veenendaal (en daarbuiten) hun verhaal vertellen in het kader van het project ‘Veteraan in de Klas’.

Veenendaalse scholen die tot nu toe aan het project hebben meegenomen zijn:
* Prinses Beatrixschool (Veenendaal)
* Het Baken (Veenendaal)
* Wereldkidz (Veenendaal)
* Tamim (Veenendaal)
* CSV Het Perron (Veenendaal)
* De Ceder (Veenendaal)
* Prins Mauritsschool (Tiel)

Foto’s van deze lessen zijn hier terug te vinden.

De lessen die door de veteranen gegeven worden zijn geschikt voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Daarnaast is het project ook geschikt voor het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs.
Wilt u meer weten over dit project of zelf een veteraan uitnodigen in uw klas? Neem dan contact op via de contactgegevens recht van deze pagina. Immers, het delen van verhalen over het verleden houdt dit verleden levend.