Sobere maar mooie herdenking Kruis op de Berg

Op vrijdag 20 november was het weer zover: de jaarlijkse herdenking van het Kruis op de Berg aan de Veenendaalsestraatweg in Rhenen.

Deze sobere herdenking, die ieder jaar plaatsvindt, is een moment waarbij door nabestaanden en leerlingen van het Ichthus College stil wordt gestaan bij de zes verzetsmensen die in 1944 werden gefusilleerd op deze plek. Ook Veteranen Contact Veenendaal was er weer bij en vormde met een aantal leden de erewacht.

De herdenking herinnert het moment van 20 november 1944, waarbij zes mannen werden gefusilleerd op ‘de berg’, als wraak voor een schietpartij tussen drie verzetsmensen uit Rhenen en de Duitse onderofficier Alt (die daarbij ernstig gewond raakte). De zes ‘Todeskandidaten’ werden vervoerd uit de strafgevangenissen van Amsterdam (Weteringsschans) en Utrecht (Wolvenplein). Het jongste slachtoffer was de twintigjarige Jan van der Munnik. De oudste was de hervormde predikant B.J. Ader. De andere slachtoffers waren Tom Lambrechtsen van Ritthem, Victor van den Bergh, Pieter ter Beek en de Joodse verzetsman Philip de Leeuw. De vrouw van De Leeuw (die op latere leeftijd hertrouwde), weduwe Betty Bausch-Polak, geeft op 96-jarige leeftijd nog steeds jaarlijks gastlessen op het Ichthus College. Zij was ook degene die de school inspireerde om het monument te adopteren en geschiedenisdocent Constant van den Heuvel aanspoorde om de gebeurtenissen te boekstaven in ‘Het kruis op de berg’.

Hoewel de herdenking dit jaar van een meer sobere aard was, was het weer een mooie en plechtige gebeurtenis waar ook Stichting Veteranen Contact Veenendaal met groot genoegen op terug kijkt.

Kijk voor meer foto’s op onze Facebookpagina.