Annulering bijeenkomst 7 april

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Wellicht ten overvloede en vast niet onverwacht moeten wij helaas melden dat onze maandelijkse bijeenkomst van 7 april niet door zal gaan in verband met de maatregelen rondom het corona-virus.

We wensen iedereen veel sterkte in deze moeilijke tijd en hopen iedereen snel weer in goede gezondheid te mogen begroeten.

Escape-spel veteranen

Het was alweer de eerste dinsdag van de maand, maar ditmaal wel een heel bijzondere dinsdag. Daar waar onze bijeenkomsten meestal omlijst worden met een gastspreker, had ditmaal de voorzitter iets spannends voor ons in petto: een heus escape-spel.

Eigenhandig had de voorzitter een gehele spelmiddag in elkaar gezet, die met recht uitdagend te noemen was. Het kostte de veteranen enige moeite om met de juiste oplossingen te kunnen ‘ontsnappen’, maar met een beetje hulp hier en daar werd de opdracht uiteindelijk binnen de tijd volbracht.

Na al het harde (denk)werk was er gelukkig ook tijd voor herstel, in de vorm van een hapje en een drankje. Nadat iedereen de zweetdruppels weer van het voorhoofd had geveegd en bij was gekomen van deze enerverende ervaring, zat de middag er weer op en was het tijd om weer huiswaarts te keren.

Hoe geschiedenis tot leven kwam

De eerste dinsdag van de maand was weer aangebroken en het beloofde een mooie dinsdag te worden. De opkomst was groot en dat zou wellicht iets te maken kunnen hebben met de gastspreker die vandaag op het programma stond: niemand minder dan oud-wethouder, ras-Veenendaler en stadsgids Jaap Pilon.

De voorzitter opende middag met een aantal praktische mededelingen. Maar daarna mocht Jaap los met zijn verhaal. Bevlogen als hij is vertelde hij vol verve over het ontstaan van Veenendaal, de oude geschiedenis én natuurlijk over het onderwerp van zijn laatste boek: De Hoofdstraat.

Er werden verrassende feiten verteld, die verder tot leven kwamen met prachtige foto’s van lang en iets minder lang geleden. De geschiedenis kwam zo echt tot leven. Vooral ook leuk voor de wat oudere deelnemers in ons gezelschap.

Na afloop klonk er dan ook een daverend applaus, die Jaap zeker verdiende. Gelukkig had hij er net zo van genoten als wij en beloofde dat hij graag nog een keer terug zou komen, mochten wij dit ook op prijs stellen.

De middag vloog voorbij en met de oude plaatjes van Veenendaal nog in ons hoofd keerden we met een voldaan gevoel huiswaarts.

Nieuwjaarsviering

Op dinsdag 7 januari was het weer zover: de jaarlijkse nieuwjaarsviering. Een frisse start van dit nieuwe decennium, waardoor helaas velen afwezig waren wegens de kou of door ziekte. Desondanks was het een mooie aftrap van 2020 en wensten de aanwezigen elkaar een mooi nieuwjaar onder het genot van diverse gratis hapjes en drankjes.

Naast het vieren van het nieuwe jaar, was het ook een moment van afscheid. Ineke, medewerkster van Les Sabots, die ons jarenlang trouw had voorzien van koffie en meer, was er vandaag voor het laatst bij. Uiteraard konden we dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en was ze blij verrast door de prachtige bos bloemen die ze van ons mocht ontvangen.

Ook onze voorzitter was uiteraard aanwezig en maakte het programma voor het komende half jaar bekend. Dit programma ontving ieder ook nog op papier, vergezeld door een mooie nieuwjaarskaart.

De middag vloog voorbij en voor we het wisten was het alweer 17:00 uur en tijd om weer huiswaarts te keren. De kop is eraf en de volgende bijeenkomst beloofd veel goeds: dan zal ras-Veenendaler Jaap Pilon als gastspreker op bezoek komen.

Boeiende lezing over de marechaussee

Met de herfst weer gestart en een nieuwe maand in de steigers, was het afgelopen dinsdag wederom tijd voor onze maandelijkse bijeenkomst. Ditmaal met een boeiende lezing over een – voor velen van ons – minder bekend korps, namelijk het Korps Marechaussee.

De middag werd gestart met een kop koffie en kaneelbeschuitjes (de Lampegietersavond was immers net geweest), waarna de voorzitter enkele mededelingen deed over de programma’s van toekomstige middagen en enkele onderdelen die wel gepland stonden, maar helaas niet door konden gaan. De eerstvolgende bijeenkomst op 5 november staat gereserveerd voor een jeu de boule middag. Verder staan nog de herdenkingen van Wakeman en het Kruis op de Berg op de planning.

Na de gebruikelijke mededelingen was het tijd voor de lezing, die boeiend en met humor werd gebracht door Kapitein Tattersall. Hij vertelde over verschillende aspecten die lang niet voor alle aanwezigen bekend waren. Kortom, wederom een interessante middag die voor iedereen geslaagd was.

Na het rondje vragen stellen was het alweer tijd voor de gebruikelijke afsluitende borrel en keerde iedereen weer voldaan huiswaarts.

Mooie start na de zomerstop

Het zit er weer op. De zomer is weer voorbij, maar gelukkig betekent dit ook dat de maandelijkse contactmiddagen na een zomerstop weer fris van start gaan.

Zo ook afgelopen dinsdag, 3 september. Deze middag kregen we namelijk een zeer boeiende en leuke voorlichtingsmiddag van regio brandweer Utrecht. De opkomst voor deze bijeenkomst was behoorlijk en de aanwezige veteranen waren ook zeker niet voor niets gekomen. Zij werden verrast met een deputatie van drie man sterk, die met een gloednieuwe brandweerwagen binnen kwamen rijden. Ze mochten de wagen van binnen en van buiten in zijn geheel bekijken en kregen tevens een uitgebreide uitleg over de werking van het geheel.

Daarna was het tijd voor een vooruitblik naar alle activiteiten van komend half jaar. Zo wist de voorzitter te vertellen dat ik oktober een lezing gepland staat van een marechaussee functionaris, dat er in november een bezoek wordt gebracht aan het marechaussee museum en dat in december weer ons jaarlijks diner plaatsvindt bij Het Perron.

Tevens werd door onze penningmeester de herdenking van Wakeman aan de Munnikenhof op zaterdag 5 oktober aanstaande nog benoemd. De voorzitter zal voor deze herdenking nog een mail uitdoen betreffende opgave voor de erewacht. Daarnaast zal op maandag 7 oktober een Wakeman monument onthuld worden aan de Klomp. Meer informatie hierover is nog niet binnen, maar zal dus nog volgen.

Na de gebruikelijke informatie was er een korte pauze voor een drankje en kreeg dhr. ir. Donselaar van Veiligheids Regio Utrecht de gelegenheid het een en ander te vertellen over brandoorzaken en preventie. Hierbij kregen we volop de gelegenheid allerhande vragen te stellen en ondertussen genoten we volop van de verhalen van Dhr. Donselaar, die een geboren verteller bleek te zijn.

Na afloop van dit gedeelte, werd er uiteraard nog gezellig nagepraat en wat gedronken. En zo kwam er in vliegende vaart alweer een einde aan een mooie middag.

Geslaagde Veenendaalse Veteranendag

Nadat velen van ons eind juni al hadden genoten van de Nationale Veteranendag, was het vrijdag 5 juli ook weer tijd om de Veenendaalse veteranen in het zonnetje te zetten.

Om 15.00 uur stonden de eerste veteranen al voor de deur van Ontmoetingshuis-Oost om door de gemeente te worden ontvangen met koffie en gebak. Ook de burgemeester was van de partij en nadat hij gearriveerd was kon de middag worden geopend.

De voorzitter mocht als eerste het woord nemen en bedankte allereerst alle aanwezige veteranen voor hun komst en de Gemeente Veenendaal voor het organiseren van deze dag.

Vervolgens kreeg burgemeester Kats het woord en hij memoreerde het belang van deze dag en dat we deze traditie zeker in stand moeten houden en doorgeven aan de volgende generatie.

Bosnië-veteraan Gerrit Jan Hoefnagel leidde de adoptie van het Monument in en riep de oude en nieuwe adoptieschool op het podium. Met de overhandiging van een foto op canvas van het Monument der Gevallenen door de leerlingen van de Blink aan de leerlingen van de Ceder was de overdracht een feit.

Het officiële gedeelte van de middag werd afgesloten door stadsgids, ras-Veenendaler en oud-wethouder Jaap Pilon, die met een vijftal leerlingen van diverse basisscholen in gesprek ging met de aanwezige veteranen. Dit leverde leuke gesprekken met verrassende antwoorden op, die ook bij de aanwezigen in de zaal voor een grote glimlach zorgden.

Als afsluiting van de middag konden de veteranen onder het genot van een hapje en drankje bijpraten met elkaar. Met name de welbekende ‘blauwe hap’ (rijsttafel) viel bij iedereen goed in de smaak. De meer dan 100 aanwezigen konden terugkijken op een geslaagde Veenendaalse Veteranendag en keerden tevreden terug naar huis.

Herdenking Lancaster LM134

Op 17 juni 1944 stortte in een weiland nabij de Oude Veensegrindweg in Rhenen de bommenwerper Lancaster LM134 neer. Alle acht de bemanningsleden van dit vliegtuig kwamen hierbij om.

Sinds 2016 wordt de plek van de crash gemarkeerd met een gedenksteen, ter hoogte van de Dalsteeg in het Remmersteinse Bos. Vanmiddag (maandag 17 juni) vond er bij deze gedenksteen een herinneringsceremonie plaats, waarbij ook enkele veteranen van ons aanwezig waren.

Meer bijzonder was dat ook familieleden van één van de omgekomen bemanningsleden aanwezig waren. Dit maakte de herdenking extra bijzonder.

Kijk voor alle foto’s op onze Facebookpagina.

Sportief in de zon

Nu de zomer eraan komt en het weer langzaam beter wordt, hebben we soms het geluk dat onze maandelijkse bijeenkomst buiten gehouden kan worden. En wanneer komen mooi weer en een bijeenkomst beter bij elkaar, dan wanneer er een sportieve activiteit gepland staat?

Dinsdag 4 juni was het weer tijd voor onze jaarlijkse jeu de boules middag. Speelden we eerder onze potjes nog wel eens fanatiek binnen, ditmaal was het weer mooi genoeg om buiten de strijd met elkaar aan te gaan.

De opkomst was goed en iedereen genoot van elkaars aanwezigheid en natuurlijk de koffie en de drankjes. Maar er werd ook serieus gestreden om de winst. Zet een paar veteranen bij elkaar op een jeu de boules baan en de fanatieke gedrevenheid komt naar boven.

De voorzitter had als kers op de taart ook nog enkele mededelingen met leuke dingen in het vooruitzicht. Het was dus een meer dan geslaagde dag en moe maar voldaan kon uiteindelijk iedereen huiswaarts keren.


Bezoek aan Cavaleriemuseum Amersfoort

Het is alweer mei en dat betekent dat we – na de traditiegetrouwe herdenkingen en vieringen rondom 4 en 5 mei – ons weer opmaken voor ons jaarlijkse uitje.

Ditmaal een bezoek niet zo heel ver van huis, namelijk in Amersfoort waar het Cavaleriemuseum gevestigd is. Dit Nederlandse Cavaleriemuseum bevindt zich in de Bernhardkazerne en na onze aankomst werden we direct ontvangen met een heerlijke lunch in het bedrijfsrestaurant van de kazerne. Voor velen van ons nostalgie en herinneringen aan vroeger (hoewel er qua eten tegenwoordig wel meer keuze is en het meubilair ook niet meer van metaal is).

Nadat iedereen zich de maaltijd goed had laten smaken, was het tijd om richting het museum te gaan. We werden opgesplitst in twee groepen, waarbij de ene groep zich begaf naar het gedeelte met alle tanks en de andere groep in het gedeelte bleef waar de geschiedenis in beeld was gebracht door middel van foto’s en attributen.

Eén van de Veenendaalse oud-militairen werkt in de werkplaats als vrijwilliger en mocht dus in zijn ‘eigen’ Centurion tank naar buiten rijden. Zelfs zijn eigen initialen en achternaam stonden met witte letters op de tank geschilderd.

De twee gidsen die ons deze middag begeleidden, deden dat vol verve en beantwoordden met veel plezier al onze vragen. De middag vloog om en was voorbij voordat we het wisten. Na het bedankwoord van onze voorzitter zat het uitje er echt op en keerde iedereen tevreden weer huiswaarts.

« Older Entries