Herdenking Kruis op de Berg

Maandag 20 november waren enkele van onze veteranen weer aanwezig als erewacht tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Kruis op de Berg. Op deze plek werden tijdens de oorlog verzetsmensen geëxecuteerd.

Tijdens de herdenking waren zowel de burgemeester van de gemeente Rhenen als waarnemend burgemeester uit Veenendaal aanwezig om een krans te leggen. Ook sprak rabbijn Schmuel Katz uit Amsterdam, die tijdens zijn jeugd in Veenendaal woonde en daar ook ondergedoken heeft gezeten. Het vertelde over zijn jeugd en hoe het was om als orthodoxe Jood in Veenendaal op te groeien. Hij liet blijken dat hij dankbaar was en mocht zijn wie hij was.

De grote afwezige dit jaar was de 98-jarige Betty Bausch-Polak. Gezondheidsklachten lieten niet toe dat ze de vliegreis van Israël naar Nederland kon maken. Betty Bausch is de weduwe van de joodse verzetsman Philip de Leeuw, die op 20 november 1944 met vijf anderen op deze plek werd gefusilleerd.

Het kruis aan de Veenendaalsestraatweg is geadopteerd door het Ichthus College Veenendaal, waarvan uiteraard ook leerlingen aanwezig waren.
Een speciaal dankwoord was gericht aan de aanwezige veteranen die ook dit jaar de herdenking weer omlijstten met een erewacht.

Kijk voor meer foto’s op:https://www.facebook.com/pg/veteranencontactveenendaal/photos/?tab=album&album_id=824066924445813